Guggenheim Helsingin Tukisäätiö

Guggenheim Helsingin Tukisäätiön tarkoituksena on tukea Guggenheim Helsinki -museon kehittämistä. Aluksi säätiö on tukenut Guggenheim Helsinki -museosta järjestettävää avointa, kansainvälistä arkkitehtuurikilpailua sekä kilpailuun liittyviä julkisia, eri kohderyhmille suunnattuja ohjelmia. Säätiö toteuttaa toimintaansa varainhankinnalla sekä käyttämällä varoja ja muita tuloja tarkoitustaan suoraan tai välillisesti edesauttavaan toimintaan. Tukisäätiön perustivat Helsingissä keväällä 2014 Solomon R. Guggenheim -säätiö, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ja Rakennusteollisuus RT ry.

Guggenheim Helsingin Tukisäätiön hallitus

Ari Lahti
Hallituksen puheenjohtaja
Chairman of the Board

Ari Lahti on helsinkiläinen investointipankkiiri. Hän on rahoituskonserni ICECAPITAL Pankkiiriliikkeen perustajaosakas ja toimii emoyhtiön toimitusjohtajana. Hän on hallituksen puheenjohtaja Scandinavian Tailor Group Oy:ssä ja Kuopion Palloseura Oy:ssä, jonka pääomistaja hän myös on. Aiemmin hän on toiminut useissa hallituksissa mm. Veikkaus Oy:ssä, Wulff-Yhtiöt Oyj:ssä ja Helsingin Arvopaperipörssissä.

Johan Aalto
Asianajaja Johan Aalto on Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy:n osakas ja Senior Partner. Hän toimii mm. Uuden Lastensairaalan Tukisäätiön hallituksen ja valtuuskunnan sihteerinä sekä Svenska Litteratursällskapet i Finland r.f.:n rahavaliokunnan (Finansrådet) jäsenenä.

Richard Armstrong
Richard Armstrong on toiminut Solomon R. Guggenheim museon ja säätiön johtajana marraskuusta 2008. Armstrong työskentelee museon johtoryhmän kanssa kaikilla säätiön toiminnan osa-alueilla: pysyvien kokoelmien, näyttelyiden, teoslainojen, kokoelmahankintojen, dokumentaation, tutkimuksen ja konservoinnin alueilla. Ennen Guggenheimia Armstrong toimi Henry J. Heinz II johtajana Carnegie Museum of Art:ssa, jossa hän työskenteli aiemmin myös intendenttinä ja nykytaiteen kuraattorina. Vuodesta 1981 vuoteen 1992 hän oli kuraattori Whitney Museum of American Art:ssa, jossa hän järjesti biennaaleja sekä useita muita näyttelyitä.

KIrsi Komi
Kirsi Komi on helsinkiläinen juristi ja hallitusammattilainen.  Pääasiallisen työuransa hän on tehnyt Nokia-konsernin palveluksessa, mm verkkopuolen lakiasiainjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä.  Vuodesta 2010 Komi on keskittynyt hallitustyöhön ja toimii tällä hetkellä usean suomalaisen yrityksen hallituksessa (Metsä Board Oyj, Citycon Oyj, Martela Oyj, Patria Oyj vpj, Finnvera Oyj, SPRn Veripalvelu pj sekä Docrates Syöpäsairaala pj).  Komi on lisäksi Guggenheim Helsinkiin yhdistyksen hallituksen jäsen sekä Helsingin Yliopiston 375-juhlavuoden varainhankintatoimikunnan jäsen.

Aki Käyhkö

Aki Käyhkö on Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n hallituksen jäsen. Käyhkö on aiemmin toiminut Palace Kämp Groupin toimitusjohtajana ja lähes 20 vuotta kansainvälisen kulutustavarakaupan johtotehtävissä Procter&Gamblella, Reckitt Benckiserillä ja Hartwallilla.

Kristina Pentti-von Walzel
Kristina Pentti-von Walzel on toiminut Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtajana tammikuusta 2013 ja aikaisemmin Hanken Svenska handelshögskolanin varainhankinnan johtajana. Pentti-von Walzel istuu Lemminkäinen Oyj:n, Aspo Oyj:n sekä mm. Crisis Management Initiative CMI:n, Liikesivistysrahaston, Tor ja Maj Nesslingin säätiön ja Suomen lasten ja nuorten säätiön hallituksissa. Guggenheim Helsinkiin yhdistyksen hallituksen jäsen.

Tarmo Pipatti
Tarmo Pipatti on Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja, järjestö on rakennusalan yritysten ja tuoteteollisuuden etujärjestö. Pipatti on aiemmin toiminut pitkään kunnan- ja kaupunginjohtajana, viimeksi Lahdessa.

Rafaela Seppälä
Rafaela Seppälä, yhdessä aviomiehensä kanssa, on huomattava taiteen ja designin keräilijä. Hän on toiminut laajasti journalismin ja lisenssien kentällä. Seppälä toimi Suomen Lehtikuvan toimitusjohtajana vuosina 2001-2004. Nykyisin hän toimii useiden organisaatioiden hallituksessa, mukaan lukien Sanoma Oyj, Adtile Technologies ja Globart Projects. Seppälä on aktiivinen useissa hyväntekeväisyysorganisaatioissa ja hän on yksi Kiasman Tukisäätiön perustajista. Seppälä on yksi Guggenheim Helsinkiin yhdistyksen perustajista sekä toimii yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.

Poju Zabludowicz
Poju Zabludowicz on kansainvälisen kiinteistöihin, teknologiaan ja matkailualaan investoivan Tamareksen hallituksen puheenjohtaja. Kaksikymmentä vuotta sitten Zabludowicz perusti yhdessä vaimonsa Anitan kanssa Zabludowicz Collectionin, joka tukee nuoria taiteilijoita ja taideyhteisöjä. Collectionilla on yhteiskunnallinen missio toimia yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Suomessa, joissa Collection järjestää näyttelytoimintaa.

Ari Wiseman
Ari Wiseman aloitti työnsä Solomon R. Guggenheim säätiön varajohtajana tammikuussa 2010. Hän vastaa museon strategisesta suunnittelusta, globaaleista ohjelmista ja kokoelmastrategiasta. Läheisessä yhteistyössä museon johtajan Richard Armstrongin sekä johtoryhmän kanssa hän osallistuu säätiön ja globaalin museoperheen johtamiseen. Hän on johtanut Guggenheim Helsinki projektia vuodesta 2010 ja johtaa museon arkkitehtuurikilpailua. Wiseman aloitti museouransa Metropolitan Museum of Art:ssa New Yorkissa (1998 – 2001), jossa hän toimi kuraattorina ja myöhemmin johtavana kuraattorina museon kokoelmissa. Tämän jälkeen hän työskenteli Museum of Contemporary Art (MOCA):ssa Los Angelesissa vuonna 2001 useissa eri rooleissa, mukaan lukien varajohtajana (2007 – 09).

Juan Ignacio Vidarte
Juan Ignacio Vidarte liityi Solomon R. Guggenheim -säätiön New Yorkin toimipisteen henkilökuntaan säätiön apulaisjohtajaksi ja globaalin strategian johtajaksi marraskuussa 2008. Hän johtaa myös vuonna 1997 perustettua Guggenheim Bilbaota, joka houkuttelee vuosittain noin miljoona kävijää.

Yhteistyö Guggenheim-säätiön kanssa alkoi vuonna 1992, kun Vidarte toimi Guggenheim Bilbao -hanketta ajaneen konsortion johtajana ja valvoi Guggenheim Bilbaon rakentamista. Hänet nimitettiin museon johtoon vuonna 1996. Vidarten luotsaama Guggeheim Bilbao on saanut lukuisia palkintoja, mukaan lukien Espanjan kulttuuriministeriön myöntämän Medalla de Oro al mérito en las Bellas Artes -palkinnon vuonna 1999, Euroopan museofoorumin (EMF) myöntämän Vuoden museo -palkinnon vuonna 2000, Tourist Appeal -palkinnon vuonna 2005 sekä EFQM:n Silver Q -palkinnon johtamisen laadusta.

Solomon R. Guggeheim -säätiön apulaisjohtajana ja globaalin strategian johtajana Vidarte kuuluu säätiön ylimpään johtoon ja vastaa uusien hankkeiden alkuunpanemisesta ja toteuttamisesta. Hän työskentelee parhaillaan Guggenheim Abu Dhabin kehittämisen parissa.

Jaa artikkeli +